Brunstig merr = SLITSOMT!

Etter det lille snø fallet som kom på tirsdag, fant Aliba ut at: "YES, snø... Da er det på tide og bli brunstig"! Hun er helt kriminell på vinteren med brunst, og synes tydeligvis at det å følle i 1m snø og 25 minus grader må passe utmerket!! For når sommeren kommer roer både brunst og hest seg betraktlig.

 

Og nå har hun nettopp vært brunstig for en uke siden, og takket være snøfallet så er hun igang igjen. Bare en uke med normal hest... BLÆH! free smileys

Hun er et skikkelig hespetre når hun har brunst og lager uro i hele flokken. Skriker og skriker så enhver kan bli gal. Og denne gangen ser jeg på resten av hestene at nå er det falsk brunst hun har, for de er ikke like opptatt av å lukte på henne som når hun har skikkelig brunst. Så hun faker altså brunsten sin...

 


 

Vi er i full gang med urter på henne igjen, da det har hatt veldig god effekt tidligere. Men jeg må passe veldig godt på å sette på strømmen så snart hun er ute for ellers er hun inne hos Camelot med engang, og ja hun har overbevist han om at han er hingst så han bedekker! Og det passer veldig dårlig pga fare for infeksjoner og at han veier jo nesten et tonn også skal hun ha han hengde på seg som sliter med skader i kroppen sin! Jeg har prøvd å ha de sammen så kanskje de gikk lei hverandre, men det endte bare opp at Camelot lar hun få gjøre akkurat som hun vil, så hun fløy og sparket etter allt og alle ved fôring og sånt finner ikke jeg meg i, så da ble hun pent puttet inn i flokken med Tigergutt som sier i fra hva han mener om slik oppførsel. Så nå kan man trygt gå ut på beite uten å være redd for å bli sparket i hodet!

 

Men så kommer det til treningen av dette dyret da! Hun lar seg jo ikke fange på beitet som regel når hun er brunstig eller "brunstig". Og så snart hun ikke ser flokken stresser hun seg opp og skriker og skriker til hun ser de igjen! Og hun er MEGET ukonsentrert menhs vi trener kan man trygt si! 

 

Hun har nå også begynt å tygge på absolutt allt som er av treværk både ute og inne, og har spist opp to planker i boksen sin og en planke på døra til stallen nede. Så nå har jeg måtte sette opp strømgjerdet foran døra ned så hun ikke skal spise opp hele døra, for da blir det fort kaldt til de andre hestene neste vinter ja! Og dessuten er det jo spiker i den døra (som i de fleste dører som er laget av flere planker) så jeg vil jo ikke at de skal skade seg. Hun har også ført uvanen sin over på Lady som nå også har begynt å spise opp treverket på denne døra, bare hun tar det fra innsiden når hun står inne på natten.  

Jeg har gått tom for anti bit til å smøre på, så tok fluespray og sprayet over hele boksen til Aliba (fy for en stank det ble) og regnet med at det ville holde henne unna, men nei da, i dag var enda en planke å finne på gulvet i boksen hennes.

 

Så nå sitter jeg her og klør meg i hodet, hva søren skal en gjøre med hun? Hun har jo ikke så veldig god kondisjon og bør starte treningen lett, men hun har jo så masse energi så når jeg longerer henne spinner hun bare rundt i full galopp og jeg har null kontroll, på torsdag endte det med at hun dro ut på den ene siden der det er gjørme og datt rett på ræva...  Jeg longerte henne i går også, men da tok jeg på innspenningstøyler på henne, som jeg bare festet lett, sånn at hun kunne gå normalt, men sånn at hun ikke fikk hodet høyt i været, for det er da hun begynner å rase rundt, og det fungerte ganske bra, ble ikke den farten i går, selvom jeg slet med å få stoppet henne. 

 


 

Det er jo ikke bra for beina dems og longere mange dager i uka heller, de sier jo max 3 på godt trente hester... Men jeg vet liksom ikke hvordan jeg skal få ut kruttet hennes på andre måter, siden jeg tørr ikke ri henne i annet ann skritt når hun er brunstig for hun blir rett og slett ute av kontroll når hun setter i gang, og nå som hun har den tulle brunsten sin er hun værst... Kanskje slippe henne ut på beitet før jeg setter ut de andre og jage henne rundt der til hun blir god og varm, også ta henne ut og tomkjøre eler ri??? Huff, nei jeg vet liksom ikke, blir så råd vill poga skaden hennes og allt, men noe må jeg jo finne på så ikke hesten blir gal!

 

Mange har foreslått og bedekke henne, men når de driver med sånn brunst som det her er det mulig de kan ha hormonfeil (defor hun går på urter) og da vil hun ikke ta seg, så det er mye bortkastet penger på hvert sprang hun ikke tar seg. Og dessuten har jeg ikke råd for øyeblikket, og jeg har heller ikke plass. Og om jeg låner henne bort, vil problemet være tilbake da hun kommer hjem igjen og ser Camelot hun da ikke har sett på lenge, så er vi akkurat der vi er nå eller kanskje enda flere hakk tilbake!

 

Tips anyone? Hva gjør dere når hesten deres er brunstig? Er den noe annerledes enn ellers? 

 

3 kommentarer

Annette

08.mai.2010 kl.14:04

Sånne dyr er ille når det er brunst.. Min Bella er heldigvis ikke så ille som det høres ut som din Aliba er.. Mer den typen som skvetter av alt hun kommer over og nekter å bli med fra beitet..

Roxira

08.mai.2010 kl.18:11

Annette: Det som er slitsomt er at hun var ikke sånn da hun var yngre, det liksom ballet på seg da jeg kjøpte Camelot. Den andre hoppa mi Lady merker jeg jo ikke noe forskjell på når hun er brunstig eller ikke. Og det er veldig deilig!!! Skulle ønske Aliba også var litt mer sånn! ;o)

Jeanette

10.mai.2010 kl.00:23

Haha. Falsk brunst faktsik. Dumme Aliba! :p

Fra spøk til alvor. Det høres ikke særlig verken lett eller morsomt å ha henne når hun er sånn der.. Og jeg har dessværre ingen tips. Hoppene som står her ute skriker bare litt mer når de er i brunst, og jeg har ikke være vært borti problem-brunst-hopper ellers heller.

Har du forsøkt å ha en av de andre hestene med løs på banen når du rir Aliba? Da hadde hun kanskje konsentrert seg bedre? Jeg har ofte med meg en hest i ridehuset når jeg rir Bravo, ikke fordi han ikke klarer seg på egenhånd, men fordi han blir myye bedre å ri fordi han skal vise seg for den eller de andre hestene. Veldig smart ;)

sv: Jeg synes du skal starte stevne, men med en annen hest enn du pleier. Så har de andre ingenting å sammenlikne med, og du får vært på stevne. Selv om du er rutinert med stevner efterhånden, så er det nok greit å holde koken med de et par ganger i året, så man holder stevneformen i form ;)

Det hjelper når jeg masserer beina, men det kommer tilbake neste dag allikevel.. Og selv om jeg tøyer de så kommer smertene tilbake. :s Skal ringe legen min i morra, mange ting som ikke er helt på nett i kroppen min for tiden synes jeg. :s

Og jeg er glad det ikke ble stevne i dag. Regn var det ute også. Men nå er det lenge til neste gang jeg har mulighet til p starte stevne, så det er litt nedtur. Jaja.

Skriv en ny kommentar

Roxira

Roxira

27, Skiptvet

Mitt navn er da altså Susanne, jeg er født i Ski, flyttet til Hurum da jeg var 3mnd og bodde der helt frem til 2008 da flyttet min samboer, jeg og alle dyra til Skiptvet. Jeg er en utrolig dyreglad person og i bloggen min vil du kunne lese om ting jeg har opplevd eller tanker jeg har.

Norske blogger Blogglisten bloglovin


Den stolte eier av:Shetlandsponnien Robin. f.1984.Nordlandshesten Tigergutt. f.1989.


 


Araberen Aliba. f. 1996.
Sportsponnien Lady. f. 1998.
Welsh Mountain ponnien Teddy. f. 1998.
Hannoveraneren Camelot. f. 1996.Kategorier

Arkiv

hits